Kerstactiviteit YES- DC: Energie-Milieucommunicatie: Nuance of hard tegen hard?

Beste Yessers,

Woensdag 21 december is het weer zover: de kerstlezing en -discussie van YES-DC!

Het onderwerp dit jaar komt heel dicht bij: communicatie over energie en milieuonderwerpen. Bij deze bijeenkomst komen verschillende vragen aan de orde: Hoe zorg je ervoor dat een onderwerp als het broeikaseffect afdoende en goed in de media behandeld wordt? Hoe agendeer je een onderwerp als CO2 afvang en opslag? Hoe gaat de media om met informatie en hoe zetten ze het in de krant, wie bepaalt hoe en of een onderwerp op TV komt? Kan je dat als organisatie ook beinvloeden? En hoe is het voor een onderzoeker als zijn onderzoek, soms volledig misgeinterpreteerd in de krant of op TV komt? Daar hebben we op het woensdag 21 december over.

De avond is voornamelijk een discussiebijeenkomst. De discussie zal ingeleid worden door twee, mogelijk drie korte presentaties:

Eerst zal Sander van Egmond ( Utrecht Centrum voor Energie-onderzoek, voormalig Greenpeace) iets vertellen over hoe verschillende typen organisaties, waaronder milieuorganisaties en onderzoeksintituten, omgaan met de media. Hoe kiezen verschillende milieuorganisaties de onderwerpen uit waarop ze mee naar buiten treden? Hoe doen ze dat, genuanceerd of zonder nuance? Waarom lijkt dat hen een goede strategie?

Marcel van den Brugh, wetenschapsredacteur van de NRC zal iets vertellen over hoe de media omgaat met informatie.

Mogelijk zal een derde spreker nog iets vertellen over zijn ervaringen als onderzoeker met de media. Hoe gaat het soms fout? Hoe kan je proberen de manier waarop jouw onderwerp in de media komt, zo goed mogelijk te beinvloeden?

Na de presentaties is er tijd voor discussie. Onderwerpen die hier naar voren kunnen komen zijn:
 

  • Hoe kan je als als onderzoeksinstituut of milieuorganisatie het best een lastige boodschap brengen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende insteken?
  • Blijven organisaties bij als ze het milieuproblemen soms wat overdrijven of de nuance weglaten wel geloofwaardig?
  • Is overdrijven of het weglaten van nuance juist wel een goede strategie?
  • Hoe kan je als onderzoeksinstituut nou het beste omgaan met de media?
     

Iedereen is woensdag 21 december vanaf 20.00 van harte welkom in de Flitz! Let op dit is een andere plaats en tijdstip dan gewoonlijk! De avond sluit af met een borrel op het komend jaar.

wanneer en waar?
datum: 21 december 2005
plaats: Cafe de Flitz, Rozenstraat 15, Utrecht (een van de straatjes achter de Bijenkorf)
tijdstip: vanaf 20.00