Adaptatie aan klimaatverandering: de stand van zaken

Speakers: Laurens Bouwer (IVM VU) & Maarten van Aalst (Wereldbank & Rode Kruis Klimaatcentrum)

Wie betaalt de schade in New Orleans? Wat kunnen we doen tegen bosbranden in Zuid Europa? Doet Nederland genoeg tegen de mogelijke zeespiegelstijging? Hoe gaat het zuiden zich aanpassen aan extremere weersomstandigheden en wie betaalt dat?

Een zeer actuele discussie met een complexe materie.

Kom 11 oktober naar de YES-DC lezing over adaptatie aan klimaatverandering en duik onder in deze complexe materie. Twee specialisten zullen een boekje opendoen over de huidige stand van zaken. Wat gebeurt er wel en wat (nog) niet? Hoe werkt het? Uiteraard is er na de presentaties ruimte voor vragen en discussie.

Laurens Bouwer werkt bij het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij doet hier onderzoek naar schade die ontstaat door extreem weer en door klimaatverandering. Daarnaast onderzoekt hij aanpassingen aan klimaatverandering, zogenaamde adaptatie. Hij zal uitleggen dat hoewel adaptatie een noodzaak is geworden, het beleid hiervoor nog nauwelijks van de grond komt. Er bestaan wel verschillende mogelijkheden voor financiering van adaptatiemaatregelen, en voor de afdekking van schade door veranderingen in extreem weer.

Maarten van Aalst werkt voor de Wereldbank (East Asia en Pacific Region) en het Rode Kruis Klimaatcentrum. Hij zal twee voorbeelden laten zien van wat adaptatie in de praktijk betekent. Het Rode Kruis werkt op lokaal niveau aan de integratie van klimaatverandering in rampenrisicoreductieprogramma’s. De Wereldbank werkt vooral vanuit de nationale overheid; in een innovatief project in Kiribati (een eilandstaat in de Stille Oceaan) wordt klimaatrisicomanagement geintegreerd in economische planning, wet- en regelgeving, en investeringen in de meest kwetsbare sectoren van de samenleving. Dit project is ook één van de eerste adaptatie-investeringsprojecten met financiering vanuit de GEF (Global Environment Facility ).

Datum: Dinsdag 11 oktober 2005
Tijd: 19:00 zaal open met thee en koffie, 19:30 begin, einde rond 21:30
daarna drinks in de Florin
Plaats: Café Florin Utrecht
Nobelstraat 2-4 (www.florinutrecht.nl), ca 15. minuten lopen van het
station, 5 min met de bus