The IPCC CCS Report

Speakers: Heleen de Coninck (ECN) Donald Pols (Milieudefensie)

Op 30 januari 2006 organiseren we een activiteit in het kader van het IPCC Special Report over CO2 afvang en opslag (SRCCS) in de Florin, Utrecht (zie www.florinutrecht.nl). De zaal is open vanaf 19:00, begin is 19:30.

Het IPCC is een wetenschappelijke VN organisatie die rapporten uitbrengt over klimaatverandering. Recentelijk is een rapport over een nieuwe technologie om CO2 uitstoot te verminderen uitgekomen: CO2 afvang en opslag (CCS). Alhoewel de technologie in sommige opzichten nog niet volwassen is, wordt er veel van verwacht. Het potentieel, met name voor ondergrondse opslag, is erg groot, maar de kosten zijn nog aanzienlijk. Ook zijn er nog open vragen over hoe om te gaan met risico’s op lekkage van het gas uit de reservoirs.

Op de laatste klimaatconferentie in Montreal is de optie uitgebreid besproken. Overeenstemming over hoe en hoeveel de technologie te gebruiken, en hoe CCS beleidsmatig te stimuleren, zijn echter nog niet afgerond.

Heleen de Coninck (ECN Beleidsstudies en coördinator van het IPCC SRCCS) geeft een inleiding op de technologie en de beleidsconsequenties van het rapport. Donald Pols, campaigner klimaat en energie bij Milieudefensie geeft het perspectief vanuit een milieuorganisatie.